Meyveli Soda Kanser Yapar mı
Meyveli soda sağlığa zararlı mı?
Yaz ayları geldiğinde sıcaktan bunalınca soğuk bir şeyler içmek oldukça iyi gelir. Bu içecekler arasında kola, gazoz, meyve suları zararlı diye, günümüzde oldukça sık tüketilen sodalar yer almaktadır. Özellikle yemekten sonra soda içmek birçok insanın tercihidir. Son yıllarda sade sodanın yanı sıra, özellikle meyveli sodalar daha fazla tercih edilir olmuştur.Yapılan çalışmalarda meyveli sodaların ve meyveli gazozların ısıya maruz kalmaları sonucu kanserojen madde ürettikleri ortaya çıkmıştır. Türkiye'de gerçekleştirilen Gıda ve kanser sempozyumunda meyveli sodalar gündeme getirilmiştir.
Sempozyumda, C vitaminli meyveli soda ve gazozların sıcağa maruz kalmaları sonucu kanserojen madde ürettikleri belirtilmiştir. Bu bildirgeler gerekçesi ile meyveli sodaların toplanacağı ve kanserojen madde içeriğinin inceleneceği belirtilmiştir.
Uzmanlar, C vitamini ile sodyum benzoatın birlikte kullanılması ölümcül riskler taşıyabileceğini belirtmektedirler. Bu içeceklerin içerisinde bozulmaması için koruyucu madde kullanılmaktadır. Koruyucu madde olarak kullanılan benzoat ve C vitamini ikisi bir arada bulunduğunda, bu maddeler birleşir ve içecekler sıcağa ve ışığa maruz kalır ise yüksek oranda kanserojen madde oluşturdukları konusunda uyarılarda bulunmaktadırlar.
Uzmanlar, bu ürünlerin ışığa ve sıcağa maruz bırakılmamaları için üretici ve satıcılara uyarmaktadırlar. Hiç bir içeceğin ısıya ve sıcağa maruz bırakılmaması gerekmektedir. Gıdalarda bulunan katkı maddelerinin kombinasyonlarının ve saklama koşullarının insanları ciddi şekilde kanser tehlikesine maruz bıraktığı günümüzde yaygın bir şekilde bilinmektedir.
Uzmanlar hem üreticileri, satıcıları, hemde tüketicileri bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunmuşlardır. Yani tüketiciler tükettiği ürünlerin içerisinde hangi maddeler olduğunu bilmemektedir. Üreticiler ise bu iki maddenin bir araya geldiğinde ve uygunsuz koşullarda saklandığında zararlı olduğunu çok fazla dikkat etmemektedir. Bu nedenle uzmanlar, üreticilerin ve satıcıların ürünleri saklama koşulları konusunda daha özenli olmaları gerekiğini belirtmişlerdir. Tüketicilerin de aldıkları ürünlerin içeriğini okumaları hazır gıdalar konusunda dikkatli olmaları konusunda dikkatli olmalarını söylemektedirler.