Kronik Böbrek Hastaları Oruç Tutabilir mi
Oruç nedir? Oruç ve böbrek yetmezliği
Oruç, ibadetin temel hedefi insanları doğru yolu iletmektir. Bu durum Kuran'ı Kerim'de ''Ey iman edenler Allah'a karşı gelmekten sakınmak için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılınmıştır." şeklinde ifade edilmektedir.Oruç, uzmanlar tarafından midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeni ile faydalı bulunduğu gibi, kronik hastalığı (şeker hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı, kalp hastalığı, panik atak hastalığı, ilerlemiş derecede Akdeniz ateşi hastalığı olanlar, kronik gastrit ve reflü hastalığı, sara (epilepsi) hastalığı, karaciğer yetmezliği hastalığı olan hastalar ve benzeri ağır kronik hastalığı) olanlarda hastalığın daha fazla şiddetlenmesine neden olabileceği için kronik hastalığı olan kişilere önerilmemektedir. Birinci derece böbrek hastalığı olan kişiler bol su içmeye özen göstererek ve doktorlarına danışarak oruç tutabileceği gibi, riskli de olabilir.
Kronik böbrek yetmezliği ve oruç
Böbrek yetmezliği tedavisinde en temel yöntem bol su tüketilmesidir ve bu nedenle kronik böbrek hastalarının oruç tutması önerilmez. Böbrek yetmezliği genellikle tedaviye rağmen ilerleyici bir hastalıktır. Düzenli beslenmemek ve düzenli sıvı tüketmemek hastalığın ilerlemesine yol açar. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki sürede su içme ihtiyaçlarını gideremez.Ramazan ayı sonrası hastalığını bilmeyen birçok kronik böbrek hastası ramazandan sonra bazı şikayetler ile hastaneye baş vurduklarında kronik böbrek hastalığı varlığı saptanır. Ayrıca böbrek ve idrar yollarında taş şikayeti olan hastalarında susuz kalması sonucu böbrek yetmezliği gelişebilir. Özellikle ramazan ayı yazın sıcak ve uzun dönemlerine denk geldiği zaman susuzluk ve zamanın uzun olması bu sıkıntıyı daha da arttırır. Kronik böbrek hastalarının ilaçları düzenli kullanmaları gereklidir.
Bu nedenle zaten oruç tutmaları imkansız hale gelir. Bu hastaların her şeye rağmen oruç tutmaları kendilerine ve ekonomiye zarar vermeleri anlamına gelir. ''Allah'' zaten insanların bilerek kendi bedenlerini ve sağlıklarını zarar vermelerini istemez. Böbrekleri normal çalışmayan kişilerin oruç tutması durumunda diyaliz tedavisine kadar gidebilen bir sonuç ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle böbrek fonksiyonlarını etkileyen hastalık varlığında ve böbrek taşı şikayeti olanlarda oruç tutmak önerilmemektedir. Bu hastalar iyileşme şansı var ise iyileştikten sonra doktor izin verir ise oruçlarını kaza edebilirler ya da maddi imkanları olanlar oruç fidyesi verebilirler.