Topuk Ağrısı Neden Olur Topuk Ağrısı Tedavisi
Topuk ağrısına neden olan hastalıklar
Topuk ağrısı, tipik olarak topuğun etrafında oluşan ağrıların tamamını kapsayan tanımlamadır. Fakat, bu ağrılar farklı bölgelerde oluştukları için, farklı hastalıklara ve farklı şikayetlere işaret eder. Topuk ağrısında ayağın belli bölümlerinde meydana gelen ağrıları birbirinden ayırt etmek önemlidir. Topuğun en alt köşesinde oluşan ağrılar genellikle hastanın topuğunda bulunan yağ yastıkçıklarının azalmasından kaynaklanır.Bu ağrılarda tipik özellik kişinin yürüme sırasında oluşan ağrıdır. Ayağın iç kenarında, topuğun bilek ile birleştiği iç bölgede oluşan ve daha çok sabah yataktan kalkınca hissedilen topuk ağrıları genellikle halk arasında topuk dikeni olarak adlandırılan topuk ağrısıdır. Diğer bir topuk ağrısı, ayak bileği çıkıntısının hemen yaklaşık üç parmak aşağısında, ayağın iç kısmında oluşan topuk ağrıları mevcuttur. Bu ağrılarda ayağın iç yanından geçen bir sinirin tam topuğa bağlandığı bölgede sıkışması nedeni ile ağrı oluşur. Bu ağrı genellikle hastanın yürümesi ile birlikte ortaya çıkar ve geceleri uykudan uyandıran ya da gece istirahat pozisyonda iken ortaya çıkan ağrı söz konusudur.
Topuk ağrısının nedeni nasıl teşhis edilir ?
Topuk ağrısında teşhis ve tanıda en önemli nokta şikayetin nasıl olduğu ve şikayetin topuğun hangi bölümünde olduğunun ortopedi uzmanı tarafından muayene esnasında elde edilmesidir. Topuk ağrısı çeken hastalarda ağrının neden kaynaklandığını anlayabilmek için bazı araştırmalar yapılır. Topuk ağrısı olan kişilerde bel ağrısı varlığı da dikkat edilir. Hastada hem bel ağrısı hemde topuk ağrısı var ise bel fıtığı olabileceği göz önünde bulundurulur.Aynı şekilde hastanın topuk ağrısı ile beraber küçük parmak eklemlerinde ortaya çıkan şişlikler ya da sabah yataktan kalkmada gerginlik hissi, iki taraflı topuk ağrısı var ise romatizmal hastalıkların incelemeleri yapılır. Araştırmalara göre topuk ağrısı ile ortopedi bölümüne başvuran hastaların % 15'ini bel problemeri, % 25'ini ise romatizmal hastalıklar oluştururken, geri kalan % 60'lık probemler ise hastanın basma kusurları düz tabanlık, çukur ayak ve yüksek kavis gibi nedenler ile ortaya çıkar ve topuk ağrısınının nedenini teşhis edebilmek için bu sorunların araştırılması gerekir. Ayrıca, muayene sırasında aşil tendon kısalığı, plantar fasiit ve benzeri rahatsızlıkların dikkate alınması oldukça önemlidir.
Topuk ağrısı tedavisi
Topuk ağrısının tedavisinde aşamalı tedavi olarak adlandırılan belli sıraları uyarak yapılması gereken tedavi kuralları uygulanır. Topuk ağrısında hastalarda genellikle basma kusurunun olması nedeni ile hastalarda öncelik olarak yürüme analizi yapılır. Analiz sonucuna göre tabanlık ve uygun ayakkabı tedavisi verilir.Hastalar tabanlık kullanmaya başladıktan sonra, aynı zamanda ayaklarının altında kısalmış olan bir tendonu uzatmak amacı ile tendon uzatma egzersileri verilir. Bu egzersizler aşil egzersizleri olarak adlandırılır. Bu egzersizler sabah akşam olmak üzere 4 hafta düzenli bir şekilde yapıldığında hastaların % 85'inde faydalı olur. Bu yöntemler ile ağrısı geçmeyen hastalarda gece ateli ve fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi ile birlikte evde yapacağı egzersizler ağrıyı geçirebilir. Bu tedavilerin başarısız olduğu durumlarda çeşitli enjeksiyon tedavileri veya cerrahi tedavi uygulanır.