Hamilelikte Bel ağrısı Neden Olur

Hamilelikte Bel ağrısı Neden Olur

Hamilelik dönemi bel ağrısı nasıl azaltılır?

Hamilelik döneminde eklem aralıklarında açılma olur ve eklemlerin etrafındaki bağlarda esneklik artış gösterir. Hamilelerin belinde oluşan lordoz (belin içe çökük olması) bundan dolayıdır. Bunların dışında biyomekanik, hormonsal, damarsal nedenler, kilo almak, stresin artması, karın bölgesinin büyümesi ve vücut ağırlığının artması sonucu bel ağrısı meydana gelir. Gebelik döneminde bel ağrısı 4 hamileden 3'ünde görülür. Hamilelik sırasında gelişen bel ağrıları genellikle belin alt kısmında ve kasıktan kuyruk sokumuna doğru, kalçalar ve bacaklara doğru yayılan ağrı şeklinde hissedilir.

Gebelik döneminde relaksin, östrojen ve progesteron serum düzeylerinde artış gözlenir. Yüksek relaksin seviyesi eklemlerde gevşemeye yol açarak bel ağrısına sebep olur. Büyüyen rahim, aort gibi damarlarda baskıya neden olur ve bu durum iskemik ve metabolik bozukluğa neden olabileceği için, bel ağrısı yapar. Kalça ya da çevre kemiklerde geçici kireçlenme oluşması ve D vitamini eksikliğinin kemiklerde meydana getireceği hasarlar bel ağrısı sebebi olabilir. Hamilelikten önce bel çukuru fazla olan kadınlarda bel ağrısı daha fazla hissedilebilir. Hamilelik döneminde görülen her bel ağrısının nedeni hamileliğin getirdiği değişimler olmayabilir. Bazı bel ağrısı nedenleri kas spazmı, bel fıtığı, geçirilmiş bir travma gibi nedenlerden dolayıda hamilelikte bel ağrısı şikayeti görülebilir.


Hamilelerde, hamileliğe özgü bel ağrıları genellikle 4 ile 6'ıncı aylarda ortaya çıkmaya başlar. Çünkü bel ağrısına neden olan faktörler bu aylarda yoğunlaşır. Gebeliğin sonlarına doğru bu ağrılarda bir miktar daha artış meydana gelir. Bazı hamilelerde ise hamileliğin ilk aylarında da bel ağrısı şikayeti görülebilir. Gebeliğin 4 ve 6'ıncı aylarında başlayan bel ağrıları doğumdan 1-3 ay sonra geçer. Fakat hamilelikte oluşan bel ağrıları bazen kronikleşebilir.

Hamilelikte bel ağrısı tehlikeli midir?

Gebelikte bel ve sırt ağrıları olağan bir durumdur. Fakat bazı durumlarda bel ağrısı ciddiye alınmalıdır. Örneğin, bel ağrısı aniden başlar ve çok şiddetli ise, bel ağrısının yanı sıra başka şikayetler söz konusu ise bu durum önemli olabilir. Bel ağrısına eşlik eden bulgular ritmik tarzda gelen rahim kasılmaları varlığı ve bu durum genellikle bebeğin bir yerde toplanması ve karnın sertleşmesi olarak bilinir. Bu tür bir durum bel ağrısına yol açar ve bel ağrısı ile birlikte kasılma, kanama gibi bulgular görülür ise erken doğum habercisi olabilir. Hamilelikte sık görülen idrar yolu enfeksiyonları da idrar yaparken yanma, sızlama gibi şikayetlere neden olabileceği gibi, bazı durumlarda başka bir şikayete neden olmadan sadece bel ağrısı şeklinde de görülebilir.

Hamilelikte bel ağrısı nasıl önlenir?

Hamilelik öncesi normal kiloda olmak ve karın, sırt kaslarının güçlü olması hamilelik sırasında oluşabilecek bel ağrılarını en aza indirebileceği gibi, kalça ve pelvis çevresindeki ağrıyı azaltmaz. Hamilelik döneminde oluşabilecek fiziksel ağrıları azaltmak için mümkün olduğunca normal kilo almak, yeterli kalsiyum ve D vitamini almak, sık sık yürüyüş yapmak, kaslardaki gerilmeyi ve zorlanmayı azaltmak için vücudun duruş şeklini korumak önemlidir.

Uzun oturmak zorunda kalındığında sık sık pozisyon değiştirmek, sandalyede otururken bel yastığı kullanmak, bel ağrısı fazla oluyor ise uzun süre sırt üzeri yatmamak veya yan yatarak karın bölgesini yastık ile desteklemek, kalça ve bel bölgesini zorlayan hareketlerden kaçınmak, uzun süre ayakta kalmamaya çalışmak, uzun otururken ya da ayakta kalma esnasında ayağın birinin altına destek koymak, solunum ve gevşeme egzersizleri yapmak, yüksek ve çok alçak topuklu ayakkabı giymemek, gün içerisinde sık sık istirahat etmek, Günde birkaç kez 1-2 saat ara ile 20 dakikalık sıcak ya da soğuk uygulamalar yamak (çok soğuk ve sıcak olmaması gerekli), masaj yaptırmak, düzenli yürüyüş ve hamilelik egzersizleri yapmak ve çok ağrı olur ise mutlaka takip eden doktorun bilgilendirilmesi gibi yöntemler ile bel ağrısını en aza indirmek ve daha rahat hamilelik süreci geçirmek mümkün olabilir.
back to top