Hamilelikte Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Tedavisi (Hair Loss in Pregnancy)




Hamilelikte Saç Dökülmesi Nedenleri Ve Tedavisi (Hair Loss in Pregnancy)

  Hamilelikte saç dökülmesi normal midir?

Hamilelikte saçların dökülmesinin sebebi hamilelik hormonlarının vücutta yaptığı olumsuz etkilerden kaynaklanan bir durumdur. Normalde saçın uzama döneminde yüzde 80 oranında saç miktarı bulunur iken, yüzde 70-60 civarına indiğinde dökülen saçın miktarı gözle görülür bir şekilde artmış anlamına gelmektedir. Bu durumda saçların incelmesi, seyrekleşmesi görülür. Fakat, hamilelik döneminde bu durum normal olarak kabul edilir.

Hamilelik bitince hormonlar normale döndüğü için, saçın dökülmesinin bir kaç ay içinde azalmasıyla birlikte düzeldiği görülür. Hamilelik sırasında vücuttaki demir eksikliği, bazı vitaminlerin azalması sonucu ile de saç dökülmesi gerçekleşir. Hamilelik sırasında saç dökülmesini engellemek için demir oranı yüksek ve vitamin içerikli beslenmek, bitkisel yağlar ile saç diplerine masaj yapmak, özellikle de zeytin yağı, ceviz yağı gibi yağlar ile haftada veya on beş günde bir masaj yapmak saçlarınız için önemli bir destek olabilir. Ayrıca hamilelik döneminde kimyasal içerikli saç bakım ürünlerinden kaçınmak gereklidir.

Hamilelik döneminde saçlar neden dökülür?

Normalde saçların yüzde 80' uzama döneminde, yüzde 10' dinlenme döneminde, yüzde 10'u dökülme dönemindedir. Fakat, normal sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adayında, uzama dönemindeki saçlar yüzde 80'den 90 çıkar. Saçlarda gürleşme, parlaklığın artması ve daha sağlıklı bir görünüm kazanması durumu olumlu anlamda kendini gösteren bir durum olarak görülür. Bazı hamilelerde ise bu durumun tersi gerçekleşir ve yüzde 80 olan uzama dönemi saç oranı daha düşük bir seviyeye indiğinde ani saç dökülmesine neden olabilir.

Fakat bu durum çok önemli olmadığı gibi, hamilelik sonlandığında hormonların düzelmesi sonucu saç dökülmesi kendiliğinden azalır. Uzamakta olan saçlarında artması ile saçlar yeniden eski haline döner. Hormonların etkisi dışında, beslenme bozukluğu olan ve kansızlığı ileri düzeyde olan hamilelerin saçlarında da cansızlık, donukluk ve kuruluk görülebilir. Bu gibi durumlarda vitamin takviyesi ile saçların, tırnak dokusunun, ve vücudun desteklenmesi gerekebilir. Bunların dışında, şeker hastalığı, tiroid ve diğer metabolik rahatsızlığı olan hamilelerde de saç dökülmesine rastlanabilir.


Hamilelik insan vücudunda önemli değişikliklerin gerçekleştiği bir dönem olup, hormon salgısı önemli derecede artarak, östrojen ve progesteron hormonları başka zamanlarda olmadığı kadar yüksek seviyeye ulaşır. Bu durumun gerçekleşmesi ile ciltte, saçlarda ve tırnaklardada farklılıklar görülür. Bu tür değişiklikler genelde olumlu anlamda görüntüye yansıtırken, hormon salgısının artması ile çoğu hamilelerde, saçlarda gürleşme, parlaklık ve daha hızlı bir şekilde uzamaya eğilim görülür. Bu farklılık çevre tarafından hamileliğin anneyi güzelleştirdiği eleştirilerini gündeme getirir.

Hamilelik döneminde saçların bakımı

Hamilelik döneminde meydana çıkan saç dökülmesinde öncelikle vücudun içten beslenmesi amacı ile beslenme şekline dikkat etmek, dengeli ve düzenli beslenmek, hamilelikte vitaminlerden, proteinlerden zengin besinler ile beslenmek, et, süt, yoğurt, balık, tavuk ve lifli besinler gibi protein içeriği yoğun olan beslenme şekli hamilelik sırasında oldukça önemli bir noktadır. Hamilelik dönemi özellikle anne için daha fazla psikolojik etki yarattığından, anne adaylarının bu süreci huzurlu geçirmesi hem bebek hemde annenin dış görünümü için oldukça önem taşımaktadır.

Saç dökülmesi normalden fazla olduğunda, yani ortalama günde yüz adet saç teline aştığında bir dermatoloji (cildiye uzmanı) tarafından değerlendirilmesi ve bazı fizyolojik sebeplerin incelenmesi gerekir. Anne adayını ve bebeği zarar vermeyecek şekilde ilaç tedavisi uygulanabilir. Hamilelikte saç bakımının, vücuda alınan diğer besin ürünlerinde olduğu gibi saç bakımı ürünlerininde doğal malzemeler ile olması, kimyasal madde içermemesi gereklidir. Bunun nedeni vücuttaki diğer organlarda olduğu gibi saç derisinde de kan dolaşımı hızlanır ve saç bakımında kimyasal madde kullanılır ise emilimi daha kolay olduğundan, kan akımının hızlanması ve dolayısı ile bebeğe de zarar verebileceği için bu ürünlerden kaçınılmalıdır.

Hamilelikte saç bakımı için öneriler 

Hamilelikte bitkisel yağlardan kullanmak daha güvenli olur. Bu yağlardan badem yağı, susam yağı, zeytin yağı ve ceviz yağı gibi yağları hem besleyici etkisi bulunduğu, hemde bebeğin sağlığı açısından doğal bakım tercih edilmelidir. Bu yağlar ile haftada bir veya 15' günde bir banyo öncesi saç diplerine masaj yaparak 15-20 dakika civarı bekletmek ve yıkamak saçların canlılık kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca hamilelik döneminde saçlar daha fazla kırıldığı için, saçları kısa tutarak saçların kırılmasını önler ve daha dolgun görünmesini sağlar.

Saç boyası, düzleştirici, fazla fön çektirme ve saçları yolan fırçalar ile tarama gibi işlemlerinde saçları yıprattığı bir gerçek olduğu için, bu işlemlerden de hamilelik döneminde ve hamile değil iken bile mümkün olduğunca uzak durmak saç dökülmesinden korur. Fakat bütün bunlara rağmen aşırı saç dökülmesi devam eder ise bir dermatoloji uzmanına baş vurmak yararlı olabilir.
back to top