Hamilelikte Çatı Ağrısı Neden Olur? (Pubik-Pelvik Ağrı)

Hamilelikte Çatı Ağrısı Neden Olur? (Pubik-Pelvik Ağrı)

Hamilelikte çatı ağrısı ve çatı muayenesi nedir?

Normalde pelvis eklemleri hareketsizdir. Hamilelik hormonları nedeni ile eklem kıkırdağı yumuşar ve pelvis kemikleri eklem yerlerinden oynamaya ve ağrılar başlar. Hamilelerin genelinde bu durum gebeliğin ortalarından sonra başlar. Hamilelik süresince ve bazı kadınlarda doğumdan sonra da bu ağrılar devam edebilir.

Pubik bölge ya da çatı kemiği olarak bilinen bölge vajen üzerindeki tüylenmenin bulunduğu bölgedir. Bu bölgede hamilelik ya da doğum sırasında ağrı olur. Çatı bölgesi bel ve sırt bölgelerine göre daha nadir ağrıyan bölgedir.

Hamilelikte çatı ağrısı nasıl anlaşılır?

Çatı ağrısı genellikle her iki kasıkta ve alt batın bölgesinde hissedilir. Ağrının şekli daha çok iki şeyin birbirine sürtünmesi şeklinde ve klik sesi duyulur tarzda ağrıdır. Hamilelik sırasında hissedilen bu ağrılar uyluk iç yüzeyine ve kalçanın arkasına doğru yayılım gösterir. Çatı ağrıları, kadın bacaklarını açtığında, ağır bir şey kaldırdığında, yürüdüğünde, merdiven inip çıktığında ve yatakta bir taraftan bir tarafa dönerken, ayağa kalkarken daha fazla hissedilir. Bu ağrılara bazen şişlik, hassasiyet eşlik edebilir.

Hamilelikte çatı ağrısına neden olan faktörler

Hamilelik sırasında çatı ağrısı riskinin daha fazla olması, bebeğin iri olması, ikiz gebelik, daha önce doğum ya da doğumlar yapmış olması, doğumun çok hızlı veya çok uzun sürmesi, doğum sırasında forseps uygulanması, daha önceden pelvik bölgenin ameliyat, travma ya da kaza geçirmiş olması gibi nedenler hamilelerde çatı ağrısı riskini arttıran nedenlerdir.

Hamilelikte çatı ağrısı nasıl azaltılır?

Çatı ağrısını azaltmak amacı ile bazı pubik bölge egzersizleri, yatak istirahati ve çok fazla olur ise ağrı kesici ilaçlar verilir. Çatı ağrısını azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Örneğin, uyuma sırasında dizler arasına yastık ile desteklemek, mümkün olduğunca istirahat etmek, ağrıyan bölgeye ılık kompres uygulamak, sırt üzeri yatarken, dirsekleri yere dayayıp bacaklar arasına yastık koyarak sıkmak, bel destekleme kemeri kullanmak, yavaş hareket etmek, ani hareketlerden kaçınmak, ağırlık kaldırmamak, market arabaları gibi arabaları itmemek, pantolon, etek gibi kıyafetleri oturur şekilde giyinmek, merdiven iner ve çıkarken teker basamak şeklinde inip çıkmak gibi önlemler alınarak hamileliğin son aylarında yaşanabilecek çatı ağrısını azaltmak mümkün olabilir.

Hamilelikte çatı muayenesi neden yapılır?

Hamilelerde 34-38'inci haftalar arasında, kadın doğum uzmanları özellikle ilk gebeliğini yaşayan kadınlarda bir çatı (pelvis) muayenesi yaparlar. Çatı muayenesi vajinal muayenedir. Bu muayene sırasında doktor, dış genital bölgenin özelliklerine, vajinanın özelliklerine ve kemik çatının özelliklerine bakar ve bebeğin duruş pozisyonunu, bebeğin büyüklüğü ile karşılaştırarak doğumun nasıl olacağı hakkında bilgi edinir. Eğer bebek büyük ise, gebenin çatı kemiği arasında darlık var ise normal doğum yerine sezaryen doğum ön planda olur. Bu durumda 36'ıncı haftada iseniz doğuma sadece 4 hafta kalmış demektir. Eğer sezaryen doğum olacak ise iki hafta önce doğum başlatılır ve bebek 38'inci haftada alınabilir.
back to top