Paleo Diyeti ile tahıllara veda
Paleo Diyeti
yapmaya başlayanların ya da başlamak isteyenlerin en büyük kaygısı tahıllardan
nasıl ayrı kalacaklarını ve yerine ne yiyeceklerini bilememeleri oluyor. Hatta
sırf bu nedenle diyeti bırakanların sayısı hiç az değil. Bu konuda kafası
karışık olanlara Dr. Loren Cordain şöyle yanıt veriyor: “Tabii ki yıllardır
düzenli olarak yediğiniz gıdalardan uzaklaşmanız kolay değil. Ancak birkaç
hafta sonra sebzeleri, eti, deniz ürünlerini ve yumurtayı daha lezzetli bulmaya
başlayacak ve bu endişenizden sıyrılacaksınız. Paleo Diyeti listesinde yer alan
yağlar, meyveler, sebzeler ve kuruyemişlerle harika yemekler
pişirebileceksiniz. Un ve süt ürünü içermeyen çok sayıda tatlı
hazırlayacaksınız. Hatta ikram ettiğiniz insanlar aradaki un ve süt eksikliğini
fark bile etmeyecek.”
Yiyin:
– Doğada
serbest dolaşan hayvanların eti
– Mevsiminde
sebze-meyve
– Balık/deniz
ürünleri
– Organik
yumurta
– Yağlı
tohumlar
– Sağlıklı
yağlar (zeytinyağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, Hindistan cevizi yağı)
Yemeyin:
– Tam
tahıllar
– Baklagiller
– Süt ve süt
ürünleri
– Rafine
şeker
– Patates
– Rafine
gıdalar
– Tuz
MAĞARA ADAMININ MENÜSÜ
Kahvaltı
Kahvaltıda
omlet yiyin. İçine soğan, biber, mantar, brokoli ekleyebilir, zeytinyağı ile
Omega 3 içeriğini artırabilirsiniz. Yumurtalarınız mümkünse özgür tavuk
yumurtası olsun.
1.Ara
Mevsim
meyvesi
Öğle
Öğlen en
sevdiğiniz yeşilliklerle salata yapın. Maruldan ıspanağa, salatalıktan
avokadoya, biber çeşitlerinden havuca kadar bol bol seçeneğiniz var. Üzerine
yağlı tohumlardan badem veya ceviz ekleyebilirsiniz. Salatanıza ayrıca et ve
tavuk parçaları ya da deniz ürünleri koyabilirsiniz. Zeytinyağı ve limonlu
sosunuzu da hazırladınız mı tamamdır. Çalışıyorsanız salatanızı evde hazırlayıp
yanınıza alabilirsiniz.
2.Ara
Elma, ceviz
Akşam
Domates ve
avokado dilimleri, ızgarada pişmiş derisiz hindi göğsü; buharda pişmiş brokoli,
havuç ve enginar; bir kase taze böğürtlen, üzüm ve badem ile maden suyu. Her ne
kadar atalarımız alkol tüketmiyor olsa da Paleo Diyeti sosyal hayatı göz önüne
alıyor ve haftada üç kez diyet dışı gıda ve içecek tüketimine izin veriyor.
Hakkınızı bir kadeh şaraptan yana kullanabilirsiniz.
PALEOLİTİK
TARİFLER
Muz krepleri
Malzemeler
– 1 muz
(ezilmiş)
– 1 özgür
tavuk yumurtası
– 1 çay
kaşığı Hindistan cevizi (kıyılmış)
– 1 çay
kaşığı tarçın
– Vanilya
aroması (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
Ezilmiş muzu
yumurta ile hafifçe karıştırın. Tarçın, Hindistan cevizi ve vanilya aromasını
ekleyin. Karışımı ısıtılmış tavaya koyun ve krep pişirir gibi pişirin.
Şeftali tatlısı
Malzemeler
– 4 büyük boy
şeftali (soyulmuş ve dilimlenmiş)
– 1/4 bardak
organik Hindistan cevizi (kıyılmış)
– 1/4 bardak
parçalanmış badem
– 2-4 çorba
kaşığı bal
– 4 çorba
kaşığı Hindistan cevizi yağı (eritilmiş)
Hazırlanışı
Şeftalileri
fırın kabına koyun. Bir kapta balı, Hindistan cevizini ve bademi karıştırın ve
şeftalilerin üzerine dökün. En üste Hindistan cevizi yağını ekleyin. 170
dereceye ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
Paleo Omleti
Malzemeler
– 4 özgür
tavuk yumurtası
– 1 kaşık
zeytinyağı
– 1 bardak
doğranmış ıspanak yaprağı
– 1 çay
kaşığı reyhan
– 1 küçük
avokado
– Taze
öğütülmüş karabiber
Hazırlanışı
Bir kasede
yumurtaları köpük haline gelinceye kadar karıştırın. Orta ateşe koyduğunuz
tavada yağı ısıtın ve yumurtaları dökün. Yumurtalar şeklini aldıktan sonra
üzerine ıspanağı ve reyhanı ekleyin. Karabiberi serpin. Omleti silikon spatula
kullanarak ikiye katlayın. Ocağı kısın. Tavanın üzerine kapak kapatıp bir
dakika pişmeye bırakın. Servis tabağına aldıktan sonra avokado dilimleri ile
süsleyin.
Ne kadar asit, o
kadar kemik kaybı
Kalsiyumun kemik sağlığı için önemli olduğu bilinen bir
gerçek ancak Paleo Diyeti’nin kurucuları burada bir yanlış anlama olduğunu
vurguluyor çünkü istatistikler kalsiyum alımı arttıkça kemik erimesinin ortaya
çıktığını gösteriyor. Neden? Çünkü kalsiyumun ne kadar alındığı değil ne kadar
atılabildiği de önem taşıyor. Yani konu denge… Gıdalar sindirimden sonra kendi
özelliklerine göre böbreklere asit veya alkali atıklar gönderiyor. Eğer siz
meyve-sebzeden fakir besleniyorsanız vücudunuzda oluşacak yoğun asitle alkali
depolarınız başa çıkmaya çalışıyor. Bu depolar nerede dersiniz? Kemiklerde!
Kemiklerinizi bu işin dışında tutmak istiyorsanız Paleo Diyeti’nin önerisi şu:
Asit üreten peynir, tam tahıllar, tuzlu gıdalar, etler ve baklagiller yerine
tek alkali üreticileri olan meyve sebzelere yönelin, asit ve alkali dengenizi
koruyun.