Konuda neler var? Şeker hastalığına iyi gelen bitkiler, hangi meyveleri yemeli, diyabet hastalığı bitkisel tedavisi, ne yememeli ve şeker hastalığına ne iyi gelir konularının tümü ayrıntılı bir biçimde anlatılmıştır.
Şeker Hastaları Nasıl Beslenmeli ; Ne Yemeli ve Yememeli
Şeker hastalarının yedikleri her nevi gıda taze olmalı ve biyolojik değeri yüksek olmalıdır. Biyolojik değeri yüksek demek; yenilen gıdanın faydalı kısmı fazla, buna karşılık vücutta bıraktığı artık ve zararlı maddeler az olan gıdadır. Şeker hastaları proteinli ve yağlı gıdaları sağlıklı kimselere nazaran daha az yemeli ve bunların çoğu bitkisel gıdalar olmalıdır.
Şeker hastalığı olanlar (diabet hastalığı) her öğününde mutlaka çiğ sebze ( salata veya taze sıkılmış sebze suyu şeklinde ) ve meyve bulundurmalıdır. Bunlar mide, karaciğer ve pankreası çalıştırır; vücutta aseton teşekkülünü önlerler. Diyabeti olanlar için bu önemlidir. Taze sebze ve meyveler bol vitaminli ve madeni tuzları vererek hastanın dayanıklılığını arttırır.
Şeker Hastaları Bitkisel Tedavisi ve Ne Yemeli?
Şeker hastaları gıdasının %60-70 ini taze sebze meyve çeşitli hububat, süt ve beyaz peynir, kuru yemiş (fındık, fıstık, ceviz, badem), bakliyat, (fasulye, nohut, mercimek, bezelye) gibi gıdalar yemeli ve az miktarda et ve yumurta yemelidir.
Hasta, günlük yiyeceklerini ahenkli şekilde 5-6 öğüne ayırmalı yani azar azar fakat sık sık yemelidir. Bir öğünde çok fazla miktarda ve tek çeşit gıda yememelidir. Çalışma durumu da düzgün olmalı, iş durumu muayyen saatlere taksim edilmelidir.
Zayıf düşmüş kimseler, hamileler, genç hastalar günlük yiyeceklerini biraz fazla alarak, kilo almaya çalışmalıdırlar.
Yenilecek şeyler öğle seçilmeli ki insülin ihtiyacı az olsun. Böylece hastada az olan insülini ile günlük beslenmesini (şeker ihtiyacını) sağlayabilmelidir. Bunda da esas; her öğünde mutlaka çiğ sebze ve meyve bulundurmakla olur. Bu taze ve çiğ sebze ve meyveler hazım bezelerini fazla yormadıkları gibi şeker hastalığının ilerlemesini ve çeşitli arızalar yapmasını önlerler.
Bu esaslara göre beslenme olduğunda, şeker hastalarının daimi açlık hissetmesi ve şekerden olan aşırı susuzluk, hanımlarda idrar yeri kaşıntısı vs. arızalar zamanla geçer veya bu arızalar daha fazla ilerlemez.
Her hasta, vücut ağırlığına ve çalışma durumuna göre günlük gıda miktarını ayarlamalıdır. Şeker hastası günde sarfedeceği kadar gıda almalıdır. İhtiyaçtan fazla gıda alındığında, şeker hastalığı ilerler ve arızalara yol açar.
Şeker Hastalığına Ne İyi Gelir, Ne Yemeli?
Gerek sağlam ve gerekse şeker hastası olanlar, karınlarını bir çeşit yiyeceklerle doyurmamalıdır. Bilhassa diyabet olanlar gıda seçiminde daha dikkatli olmalıdırlar. Bu bakımdan çeşitli gıda maddelerinin şekerliler yönünden fayda ve mahzurları ve günde bunlardan ne kadar yenilmesi, tüketilmesi gerektiği aşağıda izah edilmiştir.
• A. Şeker veren gıdalar ( karbonhidratlar) • B. Yağlar •C. Protein veren gıdalar.