Göz Ağrısı Neden Olur

Göz Ağrısı Neden Olur

Göz ağrısı nasıl tedavi edilir?

Gözün ağrılarını, göze ait ya da göze ait olmayan ağrılar olarak değerlendirmek gereklidir. Gözde bir konjonktivit gibi basit bir iltihaplanma, üveit denilen göz içindeki iltihaplanmalar, arpacık denilen göz kapağı iltihaplanmaları, göz tansiyonu, kirpik dibi iltihabı veya gözün hareketlerine ait ağrılar göze ait ağrılar olarak değerlendirilir. Bu tür göz ağrılarında mutlaka gözde kızarıklık, kaşınma, çapaklanma, yanma ve batma hissi oluşur. Gözün bu tip şikayetleri uzman bir göz doktoru tarafından tedavi edilmelidir.

Gözde hissedilen ağrıların bazıları da göz dışı nedenlerden olur. Örneğin, sinüzit gibi özellikle hava boşluklarının bozulması ve gözün ağırlığını hissetmek göz ağrısına neden olur. Göz ağrısının diğer bir nedeni ise diş iltihapları dır. Özellikle üst çene kemiğinde meydana gelen iltihaplarda gözde ağrı hissedilir. Gözün arkasındaki dokularda meydana gelen iltihaplarda ya da baş ağrılarında ilk olarak ağrı gözde hissedilir. Ayrıca hipertansiyonu olan kişilerde tansiyon ataklarında özellikle şakaklarda hissedilen göz ağrıları görülür. Bunların dışında travmalara bağlı (vurma, çarpma, toz kaçması, alerjik nedenler) gibi nedenler de göz ağrısına neden olur.

Psikolojik göz ağrısı olur mu?

Psikolojik olarak göz ağrısı olabilir. Fakat psikolojik göz ağrısı denilebilmesi için diğer nedenlerin dışlanması gereklidir. Psikolojik olarak göz ağrısı olan kişilerde göz yaşı eksikliği yok ise belirti olarak göz seyirmesi vardır. Özellikle heyecanlı kişilerde seyirmenin yoğunluğundan dolayı gözde ağrı hissedilir. Bazı kişilerde de psikolojik olarak göz kapağını kısma ihtiyacı ortaya çıkar ve bu durum zaman sürecinde kısık göze neden olur. Bu durum psikiyatristler ile göz doktorları tarafından tedavi edilir.

Göz ağrısı tedavisi

Göz ağrısı şikayeti ile doktora baş vuran hastalarda öncelikle gözün çevresi, gözün kapakları, gözün içi ve en son olarak gözün retinası kontrol edilir. Göz problemlerinde tedavi nedene yönelik yapılır. Eğer göz ağrısı sinüzit nedeni ile oluşmuş ise hastanın kulak, burun, boğaz doktoru tarafından da değerlendirilmesi gereklidir. Göz ağrısının nedeni kirpik dibi iltihabı ise kirpik dibinin hijyeni ve tedavisi gerekir. Göz ağrısının nedeni enfeksiyon ise damla tedavisi verilir. Göz ağrısının nedeni üveit, gözün içerisindeki bir iltihap ya da reaksiyona bağlı ağrı oluşur ise bu durumun vücuttaki sebebi de araştırılır ve tedavi tanıya göre uygulanır.

Göz ağrısının en önemli nedenlerinden biride ani başlayan ışıklar etrafında hale görerek ortaya çıkan ani göz tansiyonu krizleridir. Bu durumda ağrı çok fazladır ve hastada bulantı, kusmaya neden olur ve görmeyi azaltır. Göz tansiyonu krizlerinde tedavi lazer yardımı ile kanal açarak tansiyonu düşürmek ve ağrıyı gidermektir. Göz ağrıları tedavisinde en önemli nokta, hastanın zamanında göz doktoruna baş vurmasıdır.
back to top