Düşük glisemik indeksli beslenmenin faydaları nelerdir

Düşük glisemik indeksli beslenmenin faydaları nelerdir

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay'ın “Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC'si Karatay Diyeti” kitabında Düşük glisemik indeksli beslenmenin vücudumuzda ne gibi değişikliklere neden olacağını anlatıyor.

Düşük Gİ beslenen bir kişinin vücudunda ne tür değişiklikler olur?

1. Gün boyunca kan insülini düşük kalır ve dalgalanma göstermediği için acıkma hissi olmaz. Uzun süre tokluk hissedilir.

2. Ara öğün olarak göbekte biriken yağımızı ve iç yağ depolarımızı kullanırız.

3. Yağlarımız depolanmaz, daha hızlı yıkılarak giderek azalır, karaciğer ve göbek yağımız erir ve göbek çevremiz incelir.

4. Kilolarımızı rahatlıkla verir, tekrar geri almayız ve verdiğimiz kiloda kalırız.

5. Hiçbir şekilde isteksiz, sinirli, sıkıntılı ve umutsuz duygular olmayız. Kendimizi bütün gün dinç ve enerjik hissederiz, halsizlik ve bitkinlik olmaz.

6. Kaslarımız erimez. Su kaybımız olmaz.

7. Karaciğerde biriken yağımız eridiği için, karaciğerimiz sağlığına kavuşarak normal çalışır.

8. Metabolizmamızda yavaşlama olmaz, bilakis hızlanır.

9. Fizik aktivitemize yorulmadan devam edebiliriz.

10. Kan yağlarımız normalleşir; HDL yükselir, depo yağ şekli olan trigliseridler düşer.

11. Bağırsaklarımız düzenli şekilde çalışmaya başlar. Kabızlık varsa giderilir.

12. Şişmanlık ve obezite önlenmiş olur.

13. Obezite sonucu gelişen sağlık sorunları ortaya çıkmaz, çıkmış olanlar da geriler ve düzelir.

14. Tansiyonu normalleşir.

15. Kalp hastalıkları, felç, inme, Alzheimer riski azalır.

16. Her türlü kanser riski azalır. Çünkü sürekli şeker ve insülin yüksekliği ve fazla kilolar kanser nedeni olarak kabul edilmektedir.

17. Şeker hastalığı gelişmez. Diyabet hastalarında şeker kontrolü daha kolay olur, hatta düzelir.

18. Şeker hastalığına bağlı tehlikeli komplikasyonlar azalarak yok olur.

19. Eklem ağrıları ve artrit gelişmez. Oluşmuş olanlar geriler ve şikâyetler azalır.

20. Fibro kistik meme hastalığı oluşmaz.

21. Polikistik over hastalığı gelişmez.

22. Yaygın fibromiyosit ağrıları geriler ve kaybolur.

23. Düşüncelerimiz berraklaşır. Uykularımız düzene girer, horlama biter.

24. Hepsinden en önemli olanı, vücut bağışıklık sistemi güçlenir.

25. Bakteri, virüs, alerji ve kansere sebep olan etkenlerle hastalanma zorlaşır.

26. Hastalanma durumunda da kısa süre içinde sağlığımızı kazanırız.

27. Tüm bunların sonucunda bütün hiperinsülinemik hastalıklar önlenir, riskleri azalır, geriler ve ortadan kalkar.


Glisemik Yük nasıl oluşur?


Düşük glisemik indeksli beslenme konusunu bitirmeden değinilmesi gereken bir nokta da "glisemik yük" kavramıdır. Düşük glisemik indeksli yiyecekleri de büyük porsiyonlar olarak tüketirsek, 'yüksek glisemik yük' denilen yüksek glisemik değerler ortaya çıkar.

Aşırı ve bol kepçe tükettiğimiz yiyecekler ne kadar düşük glisemik indeksli olurlarsa olsunlar fazla insülin hormonu salgılanmasına neden olurlar. Bu sebeple tüketeceğimiz gıdaların hiçbir zaman çok büyük porsiyonlarda olmamasına dikkat etmemiz gerekir. Doyunca yemeği bırakmamız yeterlidir.

SONUÇ: Kanserden ve pek çok dejeneratif hastalıktan korunmak varsa fazla kilolardan kurtulup ideal kiloya ulaşmak ve sağlığınıza kavuşmak için düşük glisemik indeksli gıdalarla beslenin.
back to top