Mevsimsel Göz Nezlesi Nedenleri

Mevsimsel Göz Nezlesi Nedenleri

Göz nezlesi nedir?Göz nezlesi belirtileri 

Göz nezlesi çok geniş bir kavram, gözde kızarıklık, sulanma, kaşınma ve göz kapaklarının şişmesi gibi şikayetleri içerebilir. Bu şikayetlerin nedenleri birbirinden farklı olup, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, herhangi bir şeylere gösterdiği alerjik reaksiyonlar göz nezlesine neden olabilir. Göz nezlesinin bazı türleri bulaşıcı olabildiği gibi bazı türleri bulaşıcı değildir.

Göz nezlesi tipleri veya çeşitleri

Göz nezlesinin bazı tipleri vardır. Bu tipler viral, bakteriyel ve alerjik göz nezlesi tipleridir. Alerjik tip göz nezlesi bulaşıcı değildir. Alerjik tip göz nezlesi kişinin kendi özelliğine bağlı olduğu için sadece hastanın kendisini rahatsız eder. Bakteriyel ve viral olan göz nezlesi bulaşıcıdır ve temas yolu ya da havada uçuşan damlacıklar ile bulaşır. Bakteriyel ve viral göz nezlesi tipleri okul, ev içi, toplu taşıma araçları, iş yerleri ve kalabalık ortamlardan bulaşabilir.

Mevsim değişikliği göz nezlesini etkiler mi?

Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde göz nezlesi daha fazla görülen bir göz hastalığıdır. Özellikle sonbaharda gribal enfeksiyonlar ile birlikte göz nezlesinde artış ortaya çıkar. Bu mevsimde kalabalık ortamlar (otobüsler, tramvaylar, okullar, duraklar) gibi kalabalık ortamlarda dikkatli olmak önemlidir. Sonbaharda gözlerde en küçük bir kızarıklık, kaşıntı, çapaklanma, sulanma gibi şikayetler görüldüğünde mutlaka bir göz doktoruna baş vurmak gereklidir.

Göz nezlesi nasıl tedavi edilir?

Göz nezlesi adı altında toplanan birkaç göz hastalığında farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Alerjik göz nezlesinde tablet ilaç tedavisi ve damla şeklinde olan ilaç tedavileri verilir. Alerjik göz nezlesi genellikle tekrarlar. Kişinin çevresindeki alerji yapan faktörler devam ettiği sürece alerjik göz nezlesi tekrarlama gösterir. Bakteriyel göz nezlesi ilaçlar ile tedavi edilebilir ve tedavi sonrası genellikle tekrarlama göstermez.

Fakat bakterinin bulaştığı kişi ya da eşyalar ile temas sonrası tekrar oluşabilir. Bakteriyel göz nezlesi oluşur ise vücut direncinin düşük olduğu anlamına gelir. Viral göz nezlesi ise çeşitli nedenler ile gelişir. Viral göz nezlesi bulaşıcıdır ve bakteriyel göz nezlesine göre daha fazla direnç düşüklüğü ile birlikte seyreder. Bu tip göz nezlesinde kesinlikle antiviral tedavi gereklidir. Bu nedenle mutlaka göz doktoruna gitmek önemlidir. Mevsimsel göz nezlesinden korunmak için sonbahar ve yaz aylarında güneş gözlüğü takmak faydalı olur.
back to top