Saç Derisinde Sivilce

Saç derisinde sivilce yüz bölgesinde olduğu kadar sık görülmese de pek çok kişinin sorunudur. Sivilce belki tek başına bir sorun yaratmayabilir ancak eğer akne şeklinde görülürse saçları tararken ağrılara neden olabilir ve saçı şampuanlamak bile zorlaşabilir. Saç derisinde oluşan sivilcelerin nedenleri diğer bölgelerde oluşanlar ile farklı değildir. Genellikle aşırı yağ üretiminden ve doğru bakımın yapılmamasından meydana gelir. Bazı kişilerde de saç bakım ürünlerine karşı vücudun verdiği alerjik tepki olarak ortaya çıkabilir.
Saç derisini, kökleri yumuşatan, saçları kırıklara karşı koruyan doğal yağ her saç için gereklidir. Ancak bazen yağ üretimi artabilir. Yüzde de olduğu gibi bu yağ düzenli olarak temizlenmezse gözenekleri tıkayarak sivilcelerin oluşmasını tetikleyebilir. Saç diplerindeki yağı azaltmak için özel şampuanlar kullanabilirsiniz. Ayrıca derinlemesine temizlik sağlayan saç bakım uygulamaları saç derisi üzerinde biriken yağın yanı sıra ölü cilt hücrelerini de temizleyerek gözeneklerin açılmasına yardımcı olur.

Saç Derisinde Sivilce Nasıl geçer

Hassas bir cildiniz varsa saç derinizin bazı kimyasallara, saç şekillendirici ürünlere ve şampuanlara hassas olması normal. Sizde alerjik bir tepkimeye yol açacak kokulu şampuanlar, belirli kimyasalları içeren saç bakım ürünleri saç derisinde sivilcelere neden olabilmektedir. Bundan korunmak için bir süre bebe şampuanı veya organik şampuanlar kullanabilirsiniz.
Saçlarınızda kullandığınız tarak, fırça gibi ürünlerin, saç maşası veya şekillendirici cihazların temizliği düzenli olarak yapmanız sivilce oluşumunu engellemek açısından önemlidir. Fırça ve tarak gibi ürünleri sirkeli suya batırıp durulayabilir. Elektrikli cihazların saçla temas ettiği yüzeyleri ise yine sirkeli suya batırdığınız bir bezle silebilirsiniz.
Taktığınız şapka, bere gibi aksesuarlar zamanla saçınızdan gelen yağla yağlanabilir. Bu gibi aksesuarları sık olarak yıkayın ve yıkarken alerji yaratabilecek çok kokulu deterjanlar kullanmayın. Aynı şekilde yastık kılıflarınızı da düzenli olarak değiştirin.
Tüm bu tedbirlere rağmen saç derinizde sivilce oluşabilir çünkü bazı kişilerin cilt yapıları kalıtsal nedenlerden ötürü sivilceye daha yatkındır. Sivilce genetik olarak oluşsa dahi alacağınız tedbirlerle en azından yayılmaları ve daha kısa sürede geçmelerini sağlayabilirsiniz.

back to top