Muzun Faydaları ve Besin Değerleri

Yetişkinler de çocuklar gibi lezzetli, besleyici muzu severler. Doğal olarak düzgünce paketlenmiş olan muz zahmetsizce mideye indirilir. Bütün olarak yenilebildiği gibi meyve salatası biçiminde ya da pastalara dilimlenerek konulabilir. Yemesi hem keyifli hem de kolay olan muz aynı zamanda da çok faydalı bir besin maddesi. İşte size muzun 10 yararı:

1. Kaloriler

Birçok insan muzun yüksek kalorili olduğunu düşünerek, diyetlerine dahil etmiyor. Muz diğer meyvelere göre biraz daha fazla kalori ve karbonhidrat içeriyor olsa da, kesinlikle yüksek kalorili bir yiyecek değil. 118 gram ağırlığındaki ortalama bir muz sadece 110 kalori içeriyor. Bir muz yiyerek şeker ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, hem de diyetinizi bozmadan. Birçok atıştırmalık yiyeceğin daha fazla kalori içerdiğini düşündüğünüzde muzun iyi bir tercih olduğu anlaşılıyor.

2. Ülsere İyi Gelir

Düzenli muz tüketimi mide ülserine karşı korur. Muzdaki bileşenler midede hidroklorik aside karşı daha kalın bir koruma duvarı kurulmasına yardımcı olur.
Muz ayrıca içerdiği proteaz inhibitörü sayesinde midedeki bazı bakterilerin temizlenmesini sağlar. Bu bakteriler mide ülserinin temel sebebi olduğu için muz bu hastalığın önlenmesinde direkt rol oynar.

3. Potasyum

Muz içerdiği yüksek potasyum oranıyla bilinir. Ortalama büyüklükte bir muzda 422 mg potasyum vardır. Bu da günlük alıması gereken potasyum miktarının %12’sine eşittir. Potasyum kalp fonksiyonlarının düzgün işlemesinde ve normal kan basıncını düzenlemede hayati rol oynar. Birçok çalışma muz gibi potasyum açısından zengin gıdaların kan basıncını düşürmede etkili olduğunu göstemiştir.
Colorado State Üniversitesi Araştırma Merkezi’ne göre, potasyum sağlıklı sinir ve kas fonksiyonları için debüyük önem taşıyor. Aynı zamanda da vücut sıvılarının vücuttaki dengesinde rol oynuyor. Muzdaki potasyum egzersizin ardından kasta oluşabilecek krampları önlüyor.
“New England Journal of Medicine” dergisinde yayımlanan bir araştırma ise düzenli olarak muz tüketmenin felç riskini %40 azalttığını göstermiştir.
Muzdaki potasyum ayrıca böbrek ve kemik sağlığı için gereklidir. İyi potasyum alımı kalsiyumun ürinle beraber atılmasını engelleyerek, böbrek taşı oluşumuna karşı korur. Ayrıca Kalsiyum atımını engellediği için kemik erimesi riskini azaltır.

4. C Vitamini


Birçok meyve gibi, muz da iyi miktarda C vitamini içeriyor. Bir muzda 10 mg C vitamini bulunuyor, bu da vücudun günlük ihtiyacının %15’i demek. C vitamini bağışıklık sisteminizi güçlendirir, hücre sağlığını artırır, demir gibi diğer yapı maddelerinin emilimini kolaylaştırır.

5. B6 Vitamini

B vitaminleri genellikle hayvansal ürünlerde bulunduğundan, muzun çok iyi bir B-6 vitamini kaynağı olduğunu duymak size şaşırtıcı gelebilir. Bir muz günlük B-6 ihtiyacının %35’ini karşılar. B-6 vitamini yeni hücrelerin gelişmesinde görev alır. Özellikle sağlık kan hücrelerinin üretimi için gerekli hemoglobinin yapımına etki eder. B6 vitamini ayrıca kan şekeri seviyesinin düzenlenmesinde, aminoasitlerin sentezi ve yıkımında rol oynar. Bağışıklı sistemi için de gerekli bir vitamin olan B6 antikor üretimine katılarak vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.

6. Mangan ve Magnezyum

Muz içerdiği 0.3 mg mangan ve 31.9 mg magnezyum ile  iyi bir mangan ve magnezyum kaynağıdır. Yetişkinler günlük 2 gr mangana ihtiyaç duyarlar. Mangan kemik sağlığı ve metabolizma için önemlidir. Yetişkinler günlük 400 mg magnezyuma ihtiyaç duyarlar. Magnezyum 300’den fazla enzimatik reaksiyonda rol oynamaktadır ve bu sebeple sağlığımız için hayati öneme sahiptir.

7. Lif

Bir muz 3 gr kadar lif içerir. Bu da günlük alınması gerek lif miktarının %12’sine eşit. Lif uzun süre tok hissetmenizi, aynı zamanda sindirim sisteminizin rahatça çalışmasını sağlar.
Muz hem suda eriyen hem de suda erimeyen lif açısından zengindir. Suda erimeyen lif bağırsak sağlığı açısından önemliyken, suda eriyen lif de kalp ve kardiyovasküler sağlık açısından önemlidir.
Lifin ayrıca şeker hastalığını ve bazı kanser türlerini engellemede etkili olduğu tespit edilmiştir. Lifli ve posalı yiyeceklerin yararlarının günümüzde iyice ön plana çıktığını fark ediyoruz. Bu noktada muz iyi bir seçenek.

8. Diğer Besin Öğeleri

Muz aynı zamanda diğer vitamin ve mineralleri küçük oranlarda içerir. Bir muzda biraz demir, kalsiyum, fosfor, A ve E vitaminleri, folik asit, karoten ve kolin bulunur. Çok az miktarlarda da birçok aminoasit bulunur. Muz bu açıdan komple bir gıda olarak değerlendirilebilir.

9. Karbonhidratlar ve Daha Fazla Enerji

Sporcuların aldıkları mineralli suların, enerji içeceklerinin yanında muz yemeleri dikkat çeker. Tenis oyuncuları buna bir örnek. Doğal olmayan ürünlerin içerdiği ne olduğunu bilmediğimiz  kimyasal bileşenleri düşündüğünüzde muz sağlıklı bir tercih olabilir. Muzun içinde ne olduğunu biliyoruz: karbonhidratlar. Vücudunuz karbonhidratları ilk enerji kaynağı olarak kullanır.Bir egzersiz çalışmasından sonra enerjinizi tekrar kazanmak için bir muz yiyin.

10. Sindirilebilirlik

Muz kolayca sindirilebilir. Midenizdeki bir sindirim bozukluğundan veya virüsten şikayetçiyseniz gerekli bazı besin maddelerini alabilmek için muz iyi bir yol olacaktır. Muzun fruto-olisakkaritler (FOS) açısından zengin bir yiyecek olduğu tespit edilmiştir. FOS sindirim yolundaki yararlı bakterileri besleyerek besinlerin emilimini artıran bir prebiyotiktir.
Muz mide ekşimesine de iyi gelir. Mide ilaçları almak yerine muz tüketebilirsiniz. Püre haline getirilmiş muz ayrıca katı yiyeceklere geçiş yapacak bebekler için öncelikli besinlerden biridir.

Muzun Faydaları ve Besin Değerleri, muzun yararları , muzun içindeki besin değerleri , muz yemenin faydaları , muz yiyen cocuklarda
back to top