Göz Alerjisi Neden Olur Göz Alerjisi Belirtileri
Göz alerjisi tedavisi ve korunma yöntemleri
Modern toplumun en önemli problemlerinden biride alerji problemleridir. Alerji tüm vücudun her yerinde görülebilen bir reaksiyondur. Göz alerjileri diğer alerjiler gibi hem çevresel hemde kişisel etkenlerden kaynaklanabilir.Göz alerjisi genellikle mevsimsel gelişir ve en sık etken polenlerdir. Bunların dışında toz, toprak, sigara dumanı, tiner, boya kokuları, temizlik maddeleri, parfümler gibi etkenler gözlerde alerjik reaksiyona sebebiyet verir. Ayrıca evin içindeki bazı etkenler, kedi, köpek tüyleri gibi, halı tozları ve tüyleri gibi, özellikle havada uçuşan tozlar göz alerjilerine yol açabilir.
Bu etkenlerden herhangi biri gözde alerji yaptığında nedenin hangisi olduğunu ayırt etmek zordur. Vücut alerjileri cilt testi ile teşhis edilebilir iken, gözde oluşan alerjilerin etkenini tespit etmek mümkün değildir ve alerjik bir reaksiyon olduğunda mutlaka gözün tedavi edilmesi gereklidir.
Göz alerjisi belirtileri
Göz alerjilerinin belirtileri çok önemlidir. Özellikle çocukluk döneminde görülen göz alerjisinin en önemli belirtisi kaşıntı dır. Göz alerjisi bebeklerde, çocuklarda ve gençlerde görüldüğünde kesinlikle ihmal edilmemelidir.Göz alerjilerinde gözlerde kızarıklık, yanma, batma, ışığa karşı hassasiyet, güneşe karşı hassasiyet, çapaklanma ve kaşıntı gibi şikayetler ortaya çıkar. Çocukluk alerjileri genetik olarak gelişebilir. Mevsimsel alerjiler (ilk bahar, son bahar) mevsimlerinde kendini belli eden alerjiler genellikle evde değil dışarıya çıkıldığında şikayetlere sebebiyet verir.
Göz alerjisi gözlere zarar verir mi?
Göz alerjileri önemsiz gibi görülmelerine rağmen, ileri yaşlarda oluşabilecek önemli rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle çocukluk çağında görülen göz alerjisi ile birlikte kaşıntı olması durumunda yoğun kaşıma nedeni ile kirpik dibi iltihaplarına bağlı olarak arpacık oluşmasına ya da konjonktivit denilen enfeksiyonlara dönüşebilir.Yine tedavi edilmeyen göz alerjilerinde uzun süren kaşıntılar, bazı hastalarda gözün kornea denilen şeffaf tabakası ince ise ileri dönemlerde görmeyi ciddi şekilde etkileyen keratokonus denilen hastalığın gelişmesine yol açabilir.
Günümüzde, keratokonus denilen korneanın incelmesi durumu, genellikle 20'li yaşlarda sık görülür ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bütün bu komplikasyonların gelişmemesi için göz kaşıntısı ve alerjisi olan yetişkin ve çocukların uzman bir göz doktoru tarafından değerlendirilip tedavi edilmesi gereklidir.
Göz alerjisi teşhisi
Alerjik göz hastalıklarının teşhisi göz muayenesinde hastanın şikayetleri ve yapılacak incelemeler ile konulur. Göz kızarıklığı na neden olabilecek diğer göz hastalıkları göz alerjisini taklit edebilir ve ayırıcı tanı için göz muayenesinin dikkatli yapılması önemlidir.Örneğin, sebebi bilinmeyen iltihabi durumlar, göz kapağı iltihapları, bazı cilt hastalıklarının göz bulguları, göz kuruluğu hastalığı, gözün bağ ve damar yapılarının iltihapları, göz nezlesi, böcek ısırmaları, kirpik dibi bitleri gibi durumlar göz alerjisi ile benzer belirtiler gösterebilir. Kesin tanı için alerjen maddenin bulunması, göz yaşı ve kanda bazı maddelerin bakılması yöntemleri uygulansa da, en doğru bilgi uzman bir göz doktorunun yapacağı fizik muayene ve hastanın şikayetlerini doğru anlatması ile konulur.
Göz alerjisi tedavisi nasıl yapılır?
Göz alerjisi tedavisi oldukça önemlidir ve göz alerjilerini tedavi etmek mümkündür. Vücutta oluşan alerjilerin tedavisinde ''Desensitizasyon'' denilen aşılar ile tedavi mümkün iken, göz alerjilerinde bu mümkün değildir. Bu nedenle göz alerjisinin tedavisinde neden çevresel faktörler ise, çevre faktörlerinin düzenlenmesi gerekir.Örneğin, çok ciddi bir alerji var ve çocuk ya da yetişkin açık havaya çıktığında alerjisi artıyor ise, gidilen yerin çamlık, çimenlik mi olduğunu dikkat ederek gidilen ortamlardan uzak durmak veya gitmeden önce alerji önlemini almak gibi yöntemlere dikkat edilmelidir.
Diğer bir etken olan ev ortamında gelişen göz alerjisi için de ev ortamının düzenlenmesi gerekmektedir. Örneğin, halı tozları ve tüyleri, kedi tüyleri, köpek tüyleri ve evde bulunan tüylü oyuncaklar gibi tüylü ve tozlu eşyaların ve hayvanların evden uzaklaştırılması gibi önlemler alınmalıdır.
Evin havasını nemlendirmek, havada uçuşan tozlar için evi sık sık süpürmek, evde ve yatak odalarında halı kullanmamak, alerji yapan temizlik maddelerini kullanmamak, sigara dumanından kaçınmak, alerji yapan parfümleri kullanmamak gibi önlemler alınmalıdır. Alınacak önlemler göz alerjisi ve diğer vücut alerjisi tedavisinin ilk basamağıdır.
Göz alerjisi tedavisinde ikinci basamağı ilaç tedavileri oluşturur. Günümüz koşullarında alerjiyi önlemede ve alerjik reaksiyonların ortadan kaldırılmasında oldukça faydalı göz damlaları vardır. Fakat bu damlalar mutlaka göz doktoru tarafından verilmelidir. Bu ilaç tedavileri ile alerji sadece baskılanır.
Göz alerjilerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Göz alerjileri ve diğer alerjiler sık sık tekrarlama eğilimindedir. Alerjik ataklar başladığında tekrar göz doktoruna giderek muayene olunmalı ve verilen tedavi uygulanmalıdır. Bu yöntemlerin yanı sıra alerjik reaksiyonu oluşturan faktörlerden kaçınmak korunmanın en önemli yoludur.
Göz alerjisi nasıl önlenir?
Günümüz çocukları ve yetişkinleri genellikle apartman koşullarında yaşadıkları için çevre ile çok fazla ilişkileri yoktur. Ev yaşantısı durumunda evdeki alerjik reaksiyon riski daha da yükselir. Örneğin çok fazla bilgisayar kullanımı gözlerde bozulmalara neden olmaktadır. Bilgisayar başında göz kırpma sayısı azalır ve bu durum göz kuruluğuna yol açar. Bunun yanı sıra evde kedi, köpek, ve benzeri alerjik reaksiyonlar söz konusu olduğunda alerjik reaksiyonlar gelişir.Ev yaşamında toz, tüylü eşyalar, kedi, köpek gibi alerjik sorunlar yaratan hayvanların ev ortamından, özellikle de yatak odalarından uzak tutulması gereklidir. Çevresel faktörler oldukça fazla ve bu faktörlerden hangisinin gözlerde alerji yaptığı bilinmemektedir.
Ancak dış ortamlarda çam, çimen, kavak ve benzeri ortamlarda bulunulduğunda alerji tetikleniyor ise bu ortamlara gitmeden önce alerjiden koruyan bir damla kullanmak ve koruyucu gözlük kullanmak faydalı olur. Evde alerji yapan etken fark edildiği taktirde hemen gözleri kapatarak göz kapaklarının üzeri ve çevresi temiz su ile yıkanmalıdır. Çünkü alerjik maddeler göz kapağı çevresine bulaşır ve kaşıdıkça göz içerisine girer. Bu durumda göz kapağı çevresini yıkayarak alerjik maddeleri uzaklaştırmak mümkün olabilir.