Akciger Zarı iltihabı

Akciger Zarı iltihabı

* Akcigerler

Solunum sisteminin temelorgani akcigerlerdir. Gögüs kafesi içinde yer alip sagli sollu iki adettir. Sag akciger üç loptan, sol akciger iki loptan meydana gelmistir. Her lop, yine kendi içinde lopcuklara bölünmüstür.

Lopcuklarin her biri müstakil kan damarlarina ve bronslara sahip oldugundan bagimsiz birer küçük akciger gibi çalisirlar. Lopcuklar, bronsiyol keselerinin bag dokusu vasitasiyla birbirine baglanmislardir.

* Bronslar:
Agiz ve burun YOluyla aldigimiz temiz hava, yutak ve girtlaktan geçerek soluk borusuna ulasir. Soluk borusu iki ana kola ayrilir. Bu kollar da kendi aralarinda daha küçük kollara ayrilarak akcigerlere baglanirlar. Soluk borusunun büyük kollarina \"brons\", daha küçük kollarina ise \"bronsiyol\" adi verilir.

Akcigerlere giris yapan bronsiyollerin sonu kesecikler seklinde olup gaz alis verisi bu keseciklerde gerçeklesir. Keseciklerin iç duvari kilcal kan damarlari ile donatilmistir. Kan hücrelerine oksijen yükleme ve karbondioksit alma bu kilcal damarlarin bronsiyol keselerine açilan yüzünde (alveol) meydana gelir.

* Akciger Zari Iltihabi (Plörezi):
Akcigerlerin üzeri \"plevra\" adi verilen çift katli bir zarla örtülü olup iki zarin arasinda sivi dolu bir bosluk vardir. Su sivi, akcigerlerin gögüs kafesi içinde rahatça hareket etmesini saglar. Zatürre veya benzeri sebeplerle akcigere yerlesen hastalik mikroplari akciger zarini da tahrip edebilirler. Zarlarin tahrip edilmesi sonucu, ara sivinin miktarinda artis oldugu gözlenmektedir.

Belirtileri:
- Nefes alindigi zaman gögüste agri hissedilir.
- Ates ve öksürük, hastalik yapan virüsün cinsine bagli olarak degisiklikler gösterir.
- Hasta kendisini yorgun, halsiz ve tenbel hisseder.
- Zarlar arasi sivinin artisi nisbetinde soluk almada güçlük görülür.

Tedavi:
- Tedavi asil hastaliga yöneliktir.
- Bulasici hastaligin etkileri ortadan kaldirilinca, akciger zari iltihabi da kendiliginden iyilesme gösterir.
back to top