Biberiyenin Faydaları ve Yan Etkileri

Biberiye Akdeniz ikliminde yetişen güzel kokulu bir bitkidir. Mutfakta ve parfüm yapımında sıkça başvurulan biberiyenin sağlık açısından da birçok faydası bulunuyor. Tavuk ve kuzu yemeklerinde lezzeti artırmak için kullanılan biberiye aynı zamanda demir, kalsiyum ve B6 vitamini açısından da zengin bir bitki.

Biberiyenin Faydaları

Biberiye de keklikotu, kekik, fesleğen ve lavantayla beraber nane ailesi “Lamiaceae” üyesidir. Antik Yunan’dan beri ilaç maksatlı kullanılmıştır. Biberiyeye genelde kas ağrısını azaltmak, hafızayı iyileştirmek, saç sağlığını artırmak, bağışıklı ve dolaşım sistemini düzenlemek amaçlı başvurulur. Ama biberiyenin faydaları bunlarla bitmiyor.

İşte biberiyenin 12 faydası:

1. Antioksidanlar ve Antienflamatuarlar (İltihap sökücü) Açısından Zengindir

Bolca bulundurduğu antioksidan ve antienflamatuarlar sâyesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan dolaşımını düzenler. Laboratuvar araştırmaları antioksidan açısından zengin biberiyenin serbest radikaller adı verilen parçacıkların zararlı etkileri nötralize ettiğini göstermiştir.
Biberiye içeriğindeki karnozol ve karnozik asit isimli antienflamatuarlar sayesinde aşırı nitrik asit oluşumunu engeller. Nitrik asit iltihap sürecinde etken bir madde olduğu için, biberiye zararlı etkiyi engellemiş olur.

2. Sindirimi Kolaylaştırır

Biberiye Avrupa’da sık sık sindirim bozukluğu tedavisinde kullanılır. Almanya’da sağlık departmanı tarafında sindirim güçlüğü tedavisinde kullanılması onaylanmıştır. Bununla birlikte henüz bu iddiayı doğrulayan bilimsel bir veri olmadığının altını çizelim.

3. Hafıza ve Konsantrasyonu Güçlendirir

SAGE dergisi tarafından yayımlanan bir makaleye göre, “Therapeutic Advances in Psychopharmacology” enstitüsünde yapılan bir araştırma biberiyenin bilişsel fonksiyonları önemli ölçüde artırdığını göstermiştir. Araştırmaya göre hafıza ve konsantrayondaki bu iyileşmenin sebebi biberiyede bulunan 8-cineole maddesi.
Başka bir araştırmaya göre ise biberiyede bulunan karnozik asitin sinir hücrelerini koruyucu özelliği bulunduğu keşfedilmiş. Bilim adamları Alzheimer hastalığının tedavisinde böylece biberiyenin kullanılabileceğini düşünmekteler. Biberiyenin kokusunun dahi hafızayı artırdığı yine bilimsel çalışmalarla tespit edilmiş.

4. Migren Tedavisinde Kullanılır

Biberiye migren tedavisinde popüler olarak kullanılan bir bitkidir. Biberiyenin bu faydası yüzyıllardır bilinmekte ve birçok yerde uygulanmaktadır.
Migren için yaygın kullanımı şu şekildedir. Biberiyeyle birlikte su kaynatılır ve geniş bir tasın içine konulur. Başın üzerine bir havlu konulur ve tasa eğilerek, buharı koklanır.

5. Eklem ve kas Ağrılarını Dindirir

Biberiye sadece migren ağrısını geçirmek için kullanılmaz. Ayrıca kas ağrıları, eklem yangısı ve diğer eklem ağrıları için doğal bir tedavidir. Kullanımı biberiye yağının bölgesel olarak ağrıyan yerlere konulması şeklindedir.
Dr. Mehmet Öz biberiyenin içerdiği rosmarinik asit sâyesinde eklem yangısını engellediğini belirtmiştir. Dr. Louis Rosner de kas ağrıları ve spazmlar için çok eskiden beri kullanılan biberiyenin bilimsel çalışmalarla bu faydalarının kanıtlandığını söylemiştir.

6. Antibakteriyel Özelliği Sayesinde Mide Ülserini Engeller

Birkaç araştırmayla biberiyenin güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Özellikle stafilokok enfeksiyonlara ve mide ülserine sebep olan H. pylori bakterisine karşı etkinliği kanıtlanmıştır.

7. Saç Sağlığını Artırır ve Saç Çıkmasını Sağlayabilir

Bu kokulu bitkinin saça koyulduğunda harikalar yaratması çok enteresan. Biberiye bütün kafatası boyunca yağ üretimini kontrol ederek, kelliğe karşı korur. Saçlarınızın parıltılı bir güzelliğe sahip olmasını istiyorsanız, bir çay kaşığı biberiye yağıyla üç çay kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırarak saçlara uygulayın (masaj yapın).
Ayrıca bir araştırmaya göre biberiye saç gelişimini sağlayabilir. Ama bu bu araştırmanın başka araştırmalarla doğruluğu henüz kanıtlanmamıştır.

8. Nefesi Tazeler

Nane ailesinden gelen biberiye ağzı yıkamada kullanılabilir. Suyla kaynattığınız biberiyeyi soğuduktan sonra ağzınızda çalkalayın. Böylece daha taze bir nefese kavuşabilirsiniz.

9. İdrar Söktürücüdür

Biberiye diüretik özellikler taşır, yani vücutta tutulan fazla suyun atılımını sağlar. İdrar akışını artırarak böbrek fonksiyonlarına yardım eder. Böylece ekstra suyu boşaltır ve vücudu temizler.

10. Solunum Sağlığını İyileştirir

Biberiye solunum zorluğu çekenler için genelde mükemmel bir yardımcıdır. Biberiye yağının aromasını içine çekerek, solunum enfeksiyonları, alerjiler, soğuk algınlığı ve grip gibi nedenlerle oluşan nefes tıkanıklığı giderilebilir. Solunum hastalıklarıyla bağlantılı baş ağrılarına da böylece yardımcı olur.

11. Rahatlamanızı Sağlar

Biberiye aroma terapilerde sinir sistemini rahatlatmak ve dinlenmeyi sağlamak için sıklıkla kullanılır. Şakakları biberiye yaprakları ile ovmak orta düzey baş ağrılarında ağrıyı tamamıyla yok edebilir. Buhar banyoları da romatizmaya yardımcı olabilir. Yastığınıza damlattığınız birkaç damla biberiye yağı ile uyurken de bu rahatlamayı sürdürebilirsiniz.

12. Cildi Güzelleştirir, Yaşlanmayı Yavaşlatır

Anti-aging losyonların en başta gelen bileşenlerinden biri biberiyedir. Çünkü hücre yenilenmesini artırır, şişlikleri azaltır, cildi sıkılaştırır ve cildin canlılığını iyileştirir.
Ayrıca ciltteki kan dolaşımını artırdığı için, cilde dirilik sağlar. Biberiyenin içindeki antioksidanlar ve vitaminler genç bir görünüm sağlar ve yüzdeki kılcal damar görünümünü azaltır. Yaralarla ya da böcek ısırıklarıyla oluşan şişlikler de yine biberiye yağı ile giderilebilir.

Biberiye Çayı

Biberiye çayı kolaylıkla yapılabilir ve güne taze bir başlangıç için idealdir. Bu çay migrene, sindirim bozukluklarına, baş ağrılarına ve soğuk algınlığı sebebiyle oluşan solunum tıkanıklıklarına iyi gelir. Güne bir fincan biberiye çayıyla başlayarak, biberiyenin hem enerji veren hem de rahatlatan özelliklerinden faydalanabilirsiniz. 5-8 dakika boyunca biberiye yapraklarını kaynatın. Biraz limon ve tatlandırıcı olarak bal ekleyin. İşte size nefis bir çay.

Biberiyenin Yan Etkileri

Biberiye kullanımında genellikle istenmeyen yan etkilerle karşılaşılmaz. Bununla birlikte hamile kadınlar yüksek miktarda biberiye alımından kaçınmalıdırlar. Çünkü uterus kontraksiyonuna sebep olabilir, bu da düşük yapma ile sonuçlanabilir. Yüksek tansiyonu olan insanlar biberiye kullanmamalıdırlar, çünkü kan basıncını yükseltebilir. Bazı insanlar biberiyeye karşı alerjik olabilir ve cilde uygulandığında istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirler. Epilepsi hastaları da fazla biberiye kullanmamalıdır. Biberiye yağı ağız yoluyla alınmamalıdır, tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Aşırı miktarda biberiye alımı mide bulantısı, akciğer ödemi ve bazı ciddi durumlarda koma ile sonuçlanabilir.




Biberiyenin Yan Etkileri,Biberiyenin Faydaları,Biberiye Çayı nasıl yapılır

back to top